KeijoHouhala

Digiajan poppamiehet keittävät pirullista ongelmaa

Tietoteknologian kehitys on antanut työkaluja uusille sosiaalisille ilmiöille. Käyttäytymistä voidaan ohjata mielikuvitukseen vaikuttamalla. Ajan ilmiöt puetaan mystisiin tai sekaviin määritelmiin. Muun muassa yhteiskunnallisten asioiden mystisointi vie huomion pois oleellista seikoista.

Digisaation työkaluilla voi fiilistellä ja tykätä jatkuvasti erilaista asioista, ilmiöistä ja tapahtumista. Politiikan ympäristöön on tullut termi pirullinen ongelma. Se nousee aina esille, kun poliitikot eivät itsekään oivalla asioiden keskinäisiä kytköksiä tai sidonnaisuuksia. Pirullisen ongelman käsite on liukunut puheisiin ja valtaa koko ajan tilaa itselleen. Kuulijan kannattaa havahtua, kun kuulee puhuttavan pirullisesta ongelmasta.

Käsite on itseasiassa seurasta yksilöllisen yhteisöllisyyden kasvusta. Ihmisten väliset sidokset, monipaikkaisuus ja ajattomuus tuovat pirullisille ongelmille uusia tiloja ja muotoja. Näiden tilojen yhteydessä keskinäiset sidokset ja roolit elävät tilanteiden ja tarpeiden mukaisesti. Ne voivat tuottaa arvaamattomia lopputuloksia, kun politiikassa on mukana pelaaminen ja osaoptimointi. Johdonmukaisuus kärsii tai puuttuu kokonaan, jonka voi havaita aikaansaannoksista.

Nyt politiikan päättäjien pieni eliitti piiloutuu pirullisen ongelman taakse. Ei omaa osaamattomuutta tai yhteiskunnan vaikeaa uudistamista voi perustella vain pirullisen ongelman olemassaololla. Ongelmat on tehty ratkaistaviksi ja siksihän päättäjät on päättäjiksi valittu.

Poliittinen kuluttajansuoja tarvitsee uusia työkaluja, joilla kansalaiset voivat seurata ja vaikuttaa kaksisuuntaisesti edustajansa toimintaan koko vaalikauden ajan.

Digiajan kansalaisia on ryhmitelty muun muassa seuraajiin, seurattuihin, verkottujiin, yhdistäjiin, mielipidevaikuttajiin tai verkostojen vetureihin. Verkostoissa jokainen voi itse määritellä sitoutumisen ja aktiivisuuden tason, jolla verkostoissa haluaa vaikuttaa. Tämä takaa, että verkostojen ja some-maailman omatkin kytkeytymismekanismit ovat valmiiksi sirpaleiset ilman, että siihen tuodaan mukaan politiikan pelit ja intressit.

Kaveripiirit voivat vaihdella eri asioiden tai mieltymysten mukaisesti, kun teknologia tekee sen mahdolliseksi. Aikaisemmat perhe- ja sukuyhteisöt eivät sido tiukasti, vaan mukaan tai tilalle ovat tulleet some-yhteisöt, harrastuspiirit tai muut yhdistävät tekijät.

Ihmisten elämä on hajautunut monien erilaisten yhteisöjen sirpaleisiin. Jokainen yhteisö on rakentunut omien lähtökohtiensa varaan, joita somessa ja verkostoissa pidetään esillä. Tällöin pienenkin intressipiirin edustajat voivat pitää yhteyttä toisiinsa ja vaikuttaa haluamiinsa asioihin.

Some erilaisine verkostoineen on sopiva toiminta-areena digiajan poppamiehille. Näkyvyyden palkkiona voi odottaa huomattavaa lisäarvoa itselle, ryhmälle tai sopiva asema yhteiskunnassa. Eikä siinä mitään pahaa ole, kun osapuolten tavoitteet kohtaavat ja ovat arvotasapainossa kokonaisuuden kanssa. Vastuu päätöksistä tai päättämättömyyksistä täytyy kuitenkin päättäjien kantaa itse ja vastata niistä äänestäjille ja tuleville sukupolville.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat